Nieuws

Karin Giphart met 'Moeders en dochters' lezing 9 oktober jl

Karin Giphart met 'Moeders en dochters' lezing 9 oktober jl

10-10-2014

Het was een super geslaagde thema-avond over moeders en dochters!Gastspreekster Karin Giphart vertelde zeer open en inspirerend over haar eigen ervaringen. Als dochter van een moeder met een 80 urige werkweek. Haar moeder was Wijnie Jabaaij het 2 e kamerlid die zich in de jaren ’80 zeer bevlogen inzette voor o.a. emancipatie-vraagstukken. Toen Karin zelf moeder werd van 2 kinderen was zij veel thuis en mogelijk als reactie op haar eigen opvoeding overbeschermend.
Het publiek dat uit meer dan 40 vrouwen bestond en zeer divers was wat betreft culturele achtergrond, leeftijd en leefstijl luisterde geboeid naar dit eerste gedeelte van de avond waarin Karin ook een prachtig lied zong van haar nieuwe CD ‘And she bites’.
Vervolgens gingen we individueel met de opdracht aan de slag die bestond uit 3 vragen: 
Wat heeft je moeder je meegegeven? Wat had je graag van haar meegekregen?
Welke eigenschappen heeft een goede moeder?
Een kleine greep uit de antwoorden die centraal werden besproken:  
Geduld; Betrokkenheid; Vertrouwen; Verbindend; Respect; Liefde; Veiligheid; 
en ook:
Kracht; Vertrouwen; Zelfbewust zijn; Kritische blik; Autonoom; Stimulerend en Humor.
Tot slot discussieerden we op het eind van de avond over de imperfectie van perfectie rondom de moederschapscultus: er is niets menselijks meer aan moeders als zij moeten voldoen aan de lange lijst van positieve moeder-eigenschappen die naar voren werd gebracht. Het loslaten van onbereikbare eisen en verwachtingen is ook een onderdeel van ons emancipatieproces zo concludeerde een aantal aanwezigen.

Terug naar het nieuwsoverzicht