Nieuws

Feniksvrouwen in gesprek met minister Jet Bussemaker

Feniksvrouwen in gesprek met minister Jet Bussemaker

24-06-2014

Minister voor Emancipatie, Jet Bussemaker is maandagmorgen 23 juni jl op bezoek geweest op het gemeentehuis in Tilburg. In een kleine besloten lunchbijeenkomst, sprak zij met 8 vrouwen van Feniks. De vrouwen van Feniks vertelden aan de minister wat zij aan belemmeringen met lezen, schrijven en rekenen ervaren. Ook wilde de minister van hen horen wat voor hen de beste manier van leren is. De bijeenkomst was in het kader van een nieuw project (EVA = Educatie voor Vrouwen met Ambitie) dat ook in Tilburg wordt uitgezet t.b.v. laag geletterde vrouwen. Voor de gemeente Tilburg was hierbij wethouder Marcelle Hendrickx aanwezig.

Voorafgaand is een bijeenkomst georganiseerd door de stichting Lezen & Schrijven waarbij Bussemaker samen met diverse betrokken partijen officieel tekenen voor deze nieuwe samenwerking. Voor Tilburg zijn dat de gemeente, Feniks, Bibliotheek Midden Brabant, Cubiss, ROC Tilburg, Stichting ABC, ContourdeTwern en de Tafel van één.

De noodzaak voor het project EVA komt naar voren uit recent onderzoek* waaruit blijkt dat 1 op de 8 vrouwen in Nederland grote moeite heeft met lezen en schrijven en 1 op de 7 vrouwen grote moeite heeft met rekenen. Bij mannen liggen deze cijfers lager. Voor veel moeders is het kunnen voorlezen aan hun kinderen, zelfstandig kunnen reizen met openbaar vervoer, hun eigen administratie doen of online solliciteren dus niet vanzelfsprekend.

De EVAmethodiek biedt vrouwen specifieke en concrete ondersteuning bij het hernieuwd leren van hun taalvaardigheden, het verhogen van hun rekenniveau en het verbeteren van hun digitale vaardigheden. Als expertise centrum voor emancipatie in Tilburg is Feniks nauw betrokken bij dit nieuw project.

Klik hier voor foto's van deze lunchbijeenkomst.

* onderzoeksgegevens van PIAAC, 2013

Terug naar het nieuwsoverzicht