Nieuws

Mans Genoeg? 2019 Het jaar van de man!

Mans Genoeg? 2019 Het jaar van de man!

11-03-2019

In 2019 vieren we 100 jaar vrouwenkiesrecht. Na 100 jaar vrouwenemancipatie wordt het voor de man ook eens tijd om te gaan eMANciperen. En daarom wordt 2019: het jaar van de man!

Deze feestelijke eerste thema-avond op 14 maart zal in het teken staan van de stereotypering van mannelijkheid. In hoeverre zijn mannelijk/vrouwelijkheidscoderingen bepaald door onze cultuur en maatschappij? Wat heeft deze tweedeling in m/v voor gevolgen? Welke problemen worden veroorzaakt door stereotype mannelijkheid? En wat betekent ‘toxic masculinity’ eigenlijk? 

Kort gezegd: we leggen de traditionele (patriarchale) mannelijkheid onder de loep en gaan hierover de dialoog aan. Zijn deze traditionele opvattingen over mannelijkheid nog wel houdbaar anno 2019?
Erik de Ridder, wethouder van emancipatie in Tilburg, zal op ludieke wijze het jaar van de man openen. Hoofdgasten zijn Frans van der Meer en Jeroen de Leijer:

Eefje Wentelteefje legt Fred van Boesschoten langs de feministische meetlat.

Frans van der Meer en Jeroen de Leijer zijn poppenspelers. Mannen die met poppen spelen…Zijn dat eigenlijk wel echte mannen?
Jeroen de Leijer doet met een hoog stemmetje net alsof hij Eefje Wentelteefje is, een meisje met vlechtjes.
Daarbij verkleedt hij zich ook nog eens regelmatig als vrouw, of wat daarvoor door moet gaan.

Frans van der Meer maskeert zijn gebrek aan mannelijkheid door zijn alter ego’s Fred van Boesschoten en Ferry van de Zaande stoere macho-taal uit te laten slaan.
Daarnaast maakt hij gevoelige liedjes over de liefde of het gebrek daaraan.

Wat zijn dit voor mannen? Zijn ze wel mans genoeg? En hoe denken zij over de beeldvorming over mannen en vrouwen?

Wanneer: donderdag 14 maart 20.00 – 21.30 uur (inloop 19.30 uur)
Waar: Stemmingmakerij in de LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg


 

Terug naar het nieuwsoverzicht