Nieuws

Gerda de Vries over vakantiegevoel in het Brabants Dagblad

Gerda de Vries over vakantiegevoel in het Brabants Dagblad

29-08-2016

De vakantie is voor de meeste mensen weer achter de rug. Het Brabants Dagblad heeft in de vakantie de rubriek 'Vakantiegevoel' gepubliceerd. Lees vandaag het 'Vakantiegevoel' van Gerda de Vries.

'Als vrouw alleen op reis ben je kwetsbaar'
VAKANTIEGEVOEL

Vakanties moeten ons ontspannen, maar soms is het hard werken of ruziemaken. Op zoek naar het ultieme vakantiegevoel.

Ze wijdt haar leven min of meer aan de emancipatie van vrouwen. Maar ze is nog nooit alleen op vakantie gegaan. "Niet omdat ik niet durf. Ik vind het gewoon gezelliger met tweeën, alles is gezelliger met tweeën. Als vrouw alleen op vakantie ben je natuurlijk ook wel enigszins kwetsbaar."
Gerda de Vries (60), directeur van emancipatiecentrum Feniks in Tilburg, kijkt op vakantie in verre landen natuurlijk ook beroepsmatig om zich heen. "In Marokko zag ik gesluierde vrouwen eten, die dan steeds het doekje voor hun mond optillen. Dat kun je mensonterend vinden, je kunt ook denken: die vrouw zit toch maar mooi hier in het restaurant, ze is eruit. Ik kijk in landen als Marokko en Turkije altijd wel hoe het is gesteld met het buikdansen. Aan de positie van buikdanseressen kun je zien hoe het is gesteld met de vrouwenrechten in een land. Wordt het besmuikt toegelaten, is het verboden? Ik doe zelf ook aan buikdansen, heerlijk. Dansen is bidden met je benen. Ik ben nog nooit overspannen geweest, puur omdat ik dans."
Een boerkini lijkt haar een onding. "Het lijkt me vreselijk zitten, zo beperkend. Maar een verbod is waanzin. Bij Feniks praat ik veel met vrouwen over de achterliggende gedachten. Mij gaat het om de individuele vrijheid. Een vrouw moet kunnen denken: dit is mijn lichaam, wen er maar aan!"
Vaak moet ze een vakantie benutten om bij te slapen, uit te rusten. Slopende baan, plus ambitie. "Ik studeer nog op Nijenrode, sociaal ondernemerschap."
Ze was lang getrouwd en heeft goede herinneringen aan de vakanties met het gezin. "Met kinderen heb je ineens gemakkelijker contacten."
Later genoot ze ook van reizen die ze alleen maakte met de zoon en de dochter. "Ik ben met Jim naar New York gegaan. Hij was een jaar of 17 en diende als mijn gids op onze tocht door Guggenheim en de andere musea. Dat is wel heel bijzonder, wanneer je kind zo jong gepassioneerd is door kunst dat hij jou door een museum kan leiden."
"Daarna ben ik met Vivien, mijn dochter, door Nieuw-Zeeland getrokken, per auto. Ze was 19. Dan heb je intieme gesprekken, vermoedelijk omdat je in een afgesloten ruimte zit." (En misschien omdat je elkaar niet hoeft aan te kijken ...?
Alles is gezelliger met tweeën.

Dit artikel is geschreven door Henri van der Steen voor het Brabants Dagblad.

Terug naar het nieuwsoverzicht