C-tips voor Thuis

afbeelding

Welkom

Let op! De coronamaatregelen zijn versoepeld vanaf 1 juni. En vanaf 1 juli zijn er weer nieuwe versoepelingen. Bij Feniks zijn we weer met diverse activiteiten gestart in kleine groepen en met de nodige voorzorgsmaatregelen. Wil je weten wat Feniks allemaal gedaan heeft? Klik dan hier.

Hartelijk welkom op de grote ‘(Corona-)tips voor Thuis’ pagina van Feniks! Een pagina vol met handige en leuke tips zodat je weet waar je terecht kunt met hulpvragen en wat je allemaal kunt doen nu je vooral bent aangewezen op thuiszitten. Het zijn bizarre tijden waar we met ons allen in terecht zijn gekomen. Wie had kunnen bedenken dat 2020 er zó uit zou gaan zien toen we elkaar tijdens de jaarwisseling omhelsden en een gelukkig nieuwjaar wensten? In een paar weken tijd zijn we van het niet schudden van handen overgegaan tot sluiting van horeca en openbare gelegenheden, het afgelasten van evenementen, de oproep om vooral thuis te werken en afstand te houden van onze medemens. Dat is lastig. Behoorlijk lastig zelfs..

We verlangen naar het contact met familie, vrienden, bekenden en andere mensen. Veel mensen verliezen inkomsten of in het ergste geval hun baan. We missen dagelijkse bezigheden en activiteiten buiten de deur. Gedwongen thuis zitten maakt lamlendig. Het valt niet mee: controleverlies en het besef kwetsbaar te zijn. In meer of mindere mate is iedereen bezorgd en bang. In deze tijd ervaren we ook waar we diep mee verbonden zijn. Wat is er nu echt belangrijk in het leven? Een motiverende vraag: hoe wil je je deze tijd later herinneren? Een tijd waarin je hebt geprobeerd er het beste van te maken! Of je nu geen sociale contacten hebt of alleenstaande ouder bent met 3 drukke kinderen en een baan, het toverwoord is: STRUCTUUR. Je dagelijkse ritme van opstaan, douchen, gezond eten en bewegen (‘zelfzorg’) bieden de houvast die we juist nu nodig hebben. Stel jezelf doelen, ook als je weinig om handen hebt. Dat kan per uur, dag of week. Leef met de dag als het moeilijk is om vooruit te kijken. Doe iets, zoek een hobby, zorg voor afleiding want anders ga je piekeren. Wie een druk gezin heeft: ruim elke dag ook tijd in voor jezelf. Als je contact met anderen mist, zoek dat op, bijvoorbeeld door te (video)bellen. Word je eigen juichmaatje en geef jezelf dagelijks voor de spiegel 3 complimenten.

Het is voor veel mensen een moeilijke tijd, maar gelukkig zien we overal in Tilburg en de rest van Nederland (en de wereld) ook hele mooie initiatieven ontstaan. Mensen die elkaar spontaan gaan helpen, voor elkaar zorgen en creatieve oplossingen bedenken om het leed te verzachten en alternatieven bedenken om als mensen samen en dichterbij elkaar te komen, zonder dat we dat fysiek doen. Feniks is voorlopig gesloten, maar ook wij doen ons uiterste best om mensen toch de zorg en aandacht te geven die zij van ons gewend zijn. We houden daarom contact met onze vrijwilligers en een aantal deelnemers en we zijn voor iedereen telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag van 12.00 tot 16.00 uur via (013) 542 18 96. Daarnaast kun je ons altijd mailen via secretariaat@fenikstilburg.nl.

Feniks maakt zich extra zorgen om laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond. Deze groep is ruim vertegenwoordigd bij Feniks. Zij begrijpen de informatie onvoldoende of deze zorgt voor veel verwarring en angst. Zo durft een aantal helemaal hun huis niet uit omdat zij de maatregelen te streng opvatten en soms bang zijn voor een boete. Dit komt o.a. door televisie uit hun thuisland, zoals bijvoorbeeld Turkije, waar de regels strenger zijn. Natuurlijk besteden wij hier extra zorg en aandacht aan. We blijven ons onverminderd inzetten en werken aan de invulling van onze missie en passie. We kijken hoe we mensen kunnen helpen waar dat kan. Zo kwamen we ook op het idee om al die mooie initiatieven, lieve mensen en organisaties die zich dag en nacht inzetten om andere mensen te helpen op deze pagina te verzamelen en te bundelen tot een overzichtelijk geheel.

Hoe werkt het?

Aan de linkerkant zie je de verschillende categorieën staan. Klik op de categorie waarnaar je op zoek bent en je komt terecht op de pagina met tips daarvoor. Heb je een hulpvraag, dan kun je op deze pagina vinden waar en bij wie je allemaal terecht kunt. Klik daarvoor op de categorie ‘Sociale Kaart’. Hier staan de verschillende sociale organisaties en initiatieven vermeld die je met van alles kunnen helpen, bijvoorbeeld als je je eenzaam voelt, geen boodschappen kunt doen of te maken hebt met huiselijk geweld (een probleem waar Feniks zich in deze tijd ook extra druk om maakt). De andere categorieën wijzen zichzelf uit. Zit je bijvoorbeeld thuis met de kinderen en zoek je lesmateriaal of tips om ze bezig te houden? Die vind je hier! Verveel je je en ben je op zoek naar tips voor ontspanning, recreatie etc.? Bekijk dan alle tips die we hiervoor hebben verzameld.

Natuurlijk is deze pagina nooit helemaal af; misschien hebben we iets gemist of komt er een nieuw initiatief bij. We zullen deze dan ook blijven aanvullen. Heb je zelf nog tips of mis je iets? Neem contact op met ons via het contactformulier onder aan de pagina. Veel succes, inspiratie en/of plezier gewenst!

Namens team Feniks,

Gerda de Vries
Mo van Bavel
Kristel Doorakkers
Nadir Martinali
Laurens Kleijntjens
Safa Hassan
 

Contactformulier: